domača gostilna - zgodovina

zgodovina gostilne Pri Koširju

zgodovina gostilne Pri Koširju Pisalo se je davno leto 1850, ko se je pričela gradnja železniške proge Dunaj-Trst. Marija Košir rojena Suhadolnik se je vsak dan pripeljala iz Borovnice s pijačo za delavce, ki so gradili progo na Ljubljanskem barju.
Da bi pridobila na času, ki ga je vsakodnevno porabila za prevoz je kmalu zatem kupila nedograjeno hišo pri železniški postaji Preserje.
Leta 1921 je sin Franc Košir z ženo Frančiško iz Povirja hišo obnovil ter odprl gostilno in čevljarsko delavnico saj se je v avstroogrski vojski izučil tudi za čevljarja. Franc je bil zelo aktiven vaščan saj je bil kar dva mandata župan občine Preserje.

Med in po vojni

Gostilna je uspešno obratovala vse do leta 1942, ko se je zaradi okupacije zaprla. Po končani vojni leta 1945 je bil del gostilne namenjen krajevni in matični pisarni.
Tako je bilo vse do leta 1958, ko je ponovno odprla gostilno hči Marja in z možem Božidarjem Gavrilovićem postopoma prenovila celotno poslopje.

Gostilna danes

Marja je gostilno uspešno vodila do upokojitve, ko je poslovanje predala svoji hčeri Milkani. Z možem Ivanom Bezkom sta povečala prostore tako, da lahko sprejme zaključeno družbo do 80 oseb v veliki dvorani ter do 30 oseb v manjši. Razširila sta tudi ponudbo kulinaričnih dobrot pri katerih sta jima pomagala tudi sinova Miran, ki je slaščičarski mojster in kuhar Uroš, ki od leta 2004 vodi gostilno.